Börzsöny

A vadregényes környezet

Nézz mélyen a termeszetbe…

…és mindent jobban fogsz érteni!

A Kiskalács vendégház a Dunakanyar egyik eldugottabb részén, Börzsönyligeten, egy erdős telken várja vendégeit. A tetőtéri ablakok a kert tölgyfáira néznek. A kertben találsz egy eldugott kis tűzrakóhelyet, ami tökéletes arra, hogy a barátaiddal vagy a pároddal sütögessetek, és kiélvezzétek a csendet, ami az erdei élet velejárója.

A körülötted lévő erdő minden évszakban teljesen más arcát mutatja, tökéletes megtestesülése az örök körforgásnak, kiváló helyszín túrákhoz, elvinulásokhoz, meditációhoz.

A kapun kilépve máris a Börzsönyben kirándulsz.

Nem messze pedig, kb. 20 perc sétával található egy kicsi, eldugott kilátó, ahonnan rálátni a dunakanyar nagymaros felüli oldalára, és látni a visegrádi várat is. Itt megpihenve elidőzhetsz azon, vajon hány év kellett ahhoz, hogy ezek a hegyek elnyerjék mai formájukat, és hány másik ember gyönyörködött már ebben a kilátásban.

A háztól indulva elkirándulhatsz Kóspallagra, Szokolyára, Nagymarosra, sőt akár Zebegénybe is.

Ehhez semmi másra nincs szükséged, mint egy Börzsöny térképre, meg egy jó cipőre.Ha nem akarsz ekkora kört megtenni, akkor lehetőséged van egy mini túrára is, ami a háztól nemcmessze található sárga túristaúton vezet, és a környék patakja mellett visz végig. Itt található többet között a Testvér-forrás is.

Kirándulási tippek

Királyrét:

A háztól nem messze van a Morgó nevű megállója a kisvasútnak, innen kb. 25 perc alatt Királyréten is van a kisvasút. Számos túraútvonal indul innen, de van játszótér és étterem is.

Zebegény, Sárkányhegy:

Zebegény a Dunakanyar egyik legelbűvölőbb kis városkája. Mindenképp érdemes itt egy sétát tenni, vagy felsétálni a Sárkánydombra, ahonnan szinte az egész Dunakanyart belátni. Ez egy könnyebb túra, de nagyon szép.

Visegrádi vár:

Nagymarosról indul a komp, minden teljes órában. A személyjegy 420, az autójegy 1400 Ft.

Hegyes tető, Julianus kilátó:

Jó kis túra Nagymarosról kiindulva az Országos Kék jelzésen fel a Dunakanyar egyik legszebb panorámájú hegyére

Szentendrei sziget:

Ide könnyedén át lehet kenuzni, vagy kajakozni. Ezt szinte bárhol lehet bérelni, Kis-, illetve Nagymaroson is, itt van pár elérhetőség árak végett:
http://www.btz.hu/arak.html
Kismaros csónakház:  +36 30 382 2200

Tökéletes környezet, ha egy kis erdőfürdőzésre vágysz.

Az erdőfürdő, azaz sinrin-joku egy japán eredetű stresszcsökkentő, relaxációs program, amely során a természet közelsége ellazít és energiával tölt fel bennünket. Az erdőfürdő a szó szoros értelmében nem vizes tevékenység, de mégis joggal viseli a fürdő nevet: beengedjük a természetet az érzékszerveinken keresztül és eggyé válunk az erdővel. A módszer segítségével mélyebbé és nyugodtabbá válik a légzésünk, általánosságban jobban érezzük magunkat és nyugodtabbá válunk.

Amikor a fák között sétálsz, szívd tele a tüdőd a friss levegővel, sétálj lassan, tudatosítva a téged körülvevő környezetet, érezd az erdő tiszta illatát, a reccsenő faágakat a lábad alatt, a lombokat suhogtató szellő ritmusát és hagyd, hogy eltöltsön a megnyugtató érzés. Csak te vagy és az erdő.

Sokkal nagyobb szükségünk van az erdőkre, mint gondolnánk!

– index.hu –

olvasd el a cikket

Az épített környezet, a városi életforma észrevétlenül túlterheli a szervezetet ingerekkel, folyamatosan stresszes állapotban tart, ami gyengíti az immunrendszert. A stressz során a test kortizolt szabadít fel, hogy meg tudjon küzdeni a helyzettel, így kortizolszintünk folyamatosan magasabb, ebből kifolyólag megnő az egészségügyi problémák kockázata. Az elmúlt években a stresszhez köthető betegségek globális méretű társadalmi problémává váltak.

Kirándulás után jöhetnek a finom falatok…

Az élvezetes kirándulás után biztosan szeretnél enni valami finomat is, de szerencsére bőven van miből választanod.